Dominikánská republika a doutníky

Je to země rozmanitá, kde jsou deštné pralesy, nížiny, řeky a horské masivy. Země exotické flory, dlouhých pláží s průzračně modrou vodou, bílým pískem se stíny vysokých palem.

Mezi základní plodiny které se zde pěstují, banány, kakao, kukuřice, rýže patří i tabák, který se zpracovává v jednom významném odvětví zpracovatelského průmyslu v závodech na zpracování tabáku a výrobu doutníků.

Tabák se pěstuje v tropech, kde se rostliny tabáku sázejí na plantáže .Tabákové rostliny se sázejí koncem podzimu v listopadu v odobí sucha, protože hodně vhlká půda tabáku škodí. O tabákové rostliny se po celou dobu od vysazení až do sklizně asi tři měsíce starají lidé. Když tabák po třech měsících doroste do výšky 150 až 160 cm se listy tabáku sklidí. Tabákové listy se dají sušit. Asi za dva měsíce ztratí většinu vody a tabákové listy zhnědnou.

Za dva měsíce suché hnědé tabákové listy se posílají do třídírny, kde  listy přeberou a pošlou k dalšímu zpracování. Při dalším zpracování získají tabákové listy opět požadovanou vlhkost, vytříděné listy se vyčistí, zbaví se pryskyřic a dalších nežádoucích látek. Po vyčištění se listy skládají do balíků které se zahřívají na 50 až 60 stupňů C, kdy dochází ke kvašení tedy k fermentaci. Při fermentaci dochází v listech ke změnám, kdy listy získají optimální chuť. Při fermentaci se balíky obracejí, aby proces kvašení probíhal v celem balíku stejně. Asi za tři měsíce se tabákové listy zakonzevují, aby drželi stálou vlhkost, kdy asi po pěti letech někdy i déle, jsou připraveny k výrobě doutníků.

Kvalitní doutník je balen ručně, skládá se z několika vrtev tabáku. Tyto doutníky jsou dělány z celých tabákových listů (Long filler) z více druhů fermetovaného tabáku který má vliva na chuť i konečný vzheld vyrobeného doutníku. Plnící listy z kterých se odstraní ručně nebo strojem hlavní žíla (stonek) se balí do vazacího listu(binder). Vazací list (binder) je pružný a pevný prožek tabáku který náplň obepne.Nápň a vazací list tvoří svazek (bunch). Takto připravené svazky se dávají do lisů a lisují.

Konečná úprava doutniku balení do krycího listu je nejtěžší krok v závěrečné  výrobě doutníku. Krycí list (wrapper) má vliv na chuť, vzhled a hodnotu doutniku. Tabákové listy které jsou speciálně  pěstované pro obal doutniku se pěstují ve stínu. Jejich povrch je hladší a nemají příliš velké žíly. Doutník vyndaný z lisu balič zabalí do krycího listu, na hlavu doutniku přírodním lepidlem přilepí čepičku (cap) ta doutník uzavře a doutník je uložen k zrání. Doutník zraje několik měsícu až let. Při zrání doutniku dochází postupně k prolnutí všech chutí tabáku a k žádoucímu zbarvení.

Doutníky jsou po uzrání připravovány k expedici. Doutníky se zkontrolují jestli nejsou poškozeny nebo napadeny nežádoucím hmyzem. Na doutníky se nalepí prstýnky a ukládají se do boxu z cedrového dřeva které drží potřebnou vlhkost doutníků. Takto připravené a zabalené doutníky jsou připraveny k expedici.


Doprava nad
3000 Kč ZDARMA

Nejširší sortiment
Dominikánských doutníků

Veškeré doutníky
vyráběné ručně z přírodního tabáku

Nakupovat v našem obchodě mohou pouze zákazníci, kteří dosáhli 18-ti a více let.

Doutníky M&L Cigars Tamboril

Podle zákona musíte před vstupem do tohoto eshopu prokázat svůj věk.

Vyplňte své datum narození

Měsíc a rok narození:

Měsíc nebo rok narození nebyl správně vyplněn!